Midden-Drenthe, augustus 2023 – Het weekend van 9 en 10 september belooft een enerverende viering van geschiedenis, tradities en levend erfgoed te worden, want Open Monumentendag staat voor de deur. In het schilderachtige Midden-Drenthe openen acht monumenten hun deuren voor het publiek, en dat geheel kosteloos. De festiviteiten worden ingeluid op vrijdag 8 september om 19:00 uur in de Stefanuskerk in Westerbork, waar wethouder Jan Schipper de opening zal verzorgen, begeleid door Het Orkest van Westerbork.

Levend Erfgoed: Een Tijdloos Thema dat Generaties Verbindt

Dit jaar wordt het thema ‘levend erfgoed’ geëerd, met een focus op tradities en ambachtelijke vaardigheden die van generatie op generatie worden doorgegeven. Voorbeelden van dit immateriële erfgoed zijn overal in Midden-Drenthe te vinden. Een prachtig voorbeeld van levend erfgoed wordt gevierd door Het Orkest van Westerbork, dat tijdens de opening op vrijdagavond 8 september om 19:00 uur muziekstukken van diverse tijdperken zal laten horen. Albert Kuper, een muziekliefhebber en kenner, zal gedurende de uitvoering uitleg geven over de rijke geschiedenis van de muziek.

Tuinen en Kunst: Levend Erfgoed in Bloei

Ook Villa en Stinzentuin op ‘t Kloosterveen nemen deel aan de viering door middel van een informatieve route door hun levendige tuin, die een weerspiegeling is van eeuwenoude tradities. Een primeur is de vertoning van een schitterende film over de Stinzentuin in het voorjaar, samengesteld door Piet Dragt. Daarnaast biedt een tentoonstelling met oude foto’s en archeologische vondsten uit de tuin een intrigerende inkijk in het verleden.

Glasblazen en Papierknipkunst: Kunstvormen die de Tijd Tarten

De fascinerende wereld van glaskunst komt tot leven in de Stefanuskerk Beilen, waar de Expositie Glaskunst van Linda van Huffelen te bewonderen is. Linda’s onconventionele benadering van glasfusing resulteert in unieke kunstwerken die grenzen verleggen en meebewegen met de tijd. Papierknipkunst, een eeuwenoude traditie die teruggaat tot de derde eeuw voor Christus, wordt prachtig tot leven gebracht door de hedendaagse Papierkunst van Wilhelmina Zoutewelle, tentoongesteld in dezelfde Stefanuskerk. Het weekend wordt afgesloten met een betoverend inloopconcert door het blaaskwintet Fivento.

Een Rijke Variëteit aan Monumenten Verwelkomt U

Tijdens het tweede weekend van september zijn er talloze monumenten te bewonderen in Midden-Drenthe, waaronder de Stefanuskerken in Beilen en Westerbork, de Molen van Makkum, de Koepelkerk in Smilde, Villa op ‘t Kloosterveen in Smilde, de Waterstaatskerk in Bovensmilde en ‘t Melkfebriekie en het Ottenshoes in museumdorp Orvelte. Voor gedetailleerde informatie over de deelnemende locaties, hun programma’s en openingstijden, bezoek de officiële website van Midden-Drenthe: www.middendrenthe.nl/monumentendag.