verschenen in het Dagblad van het Noorden – dinsdag 23 mei 2023:

Beilen krijgt Roel Reijntjes Festival: ‘Het wordt een ode aan de streektaal’

Vanwege de honderdste geboortedag van de bekende Drentse dichter Roel Reijntjes wordt in september in de Stefanuskerk in Beilen het Roel Reijntjes Festival gehouden.

De Stichting Stefanuskerk Beilen houdt het festival op 16 september in samenwerking met het Huus van de Taol, vertelt voorzitter Jan Drogt. „Het wordt een soort ode aan de streektaal.”

De in 2003 overleden Reijntjes was een geboren en getogen Beilenaar. „Het mooie is, hij woonde hier vlakbij de kerk en heeft ook gedichten geschreven over ‘de olde karke’, zoals hij hem noemde. Daarom is deze locatie zo passend voor het festival. Zijn borstbeeld staat ook hiertegenover op het kerkhof”, zegt Drogt.

Geboortejaar

Sinds een paar jaar exploiteert de stichting het kerkgebouw in hartje Beilen en wordt de meerderheid van de zondagse diensten gehouden in de Pauluskerk elders in het dorp. De Stichting Stefanuskerk organiseert onder meer culturele evenementen en verhuurt de kerkzaal ook aan andere organisaties en particulieren. „Toen we eerder dit jaar ontdekten dat 2023 het honderdste geboortejaar van Reijntjes is, hebben we besloten daar een evenement aan te koppelen”, legt Drogt uit.

Zanger René Karst treedt op met liedjes van het album De dichter en de oel dat hij samen met zijn moeder als Duo Karst in 1998 uitbracht. „Dit is een album met ballades van gedichten van Roel Reijntjes die zij op muziek hebben gezet. We vinden het heel leuk dat René die liedjes wil komen spelen, juist omdat hij tegenwoordig vooral feestmuziek maakt.”

Reijntjes-encyclopedie

Verder vertellen onder anderen schrijvers Henk Nijkeuter en Erik Harteveld en voormalig Beiler horecaondernemer Henk Berghuis verhalen over de paradijsvogel, zoals de dichter ook wel werd genoemd. Nijkeuter schreef een biografie over Reijntjes en bundelde zijn gedichten en verhalen. Drogt: „Hij is een wandelende Reijntjes-encyclopedie.”

Henk Berghuis kende Reijntjes persoonlijk en vertelt over zijn eigen ervaringen met de dichter. „Hij trad bijvoorbeeld op op de verjaardag van Berghuis’ moeder”, vertelt Drogt. Tijdens het festival wordt naar verwachting eveneens aandacht besteed aan Reijntjes haatliefdeverhouding met het Drents literair tijdschrift Roet.

Streektaal

Ook komt het Nedersaksisch Vocaal Ensemble optreden. Drogt: „Bij dat koor draait het om de streektaal. Dat is ook een reden waarom we dit festival organiseren: om het Drents te stimuleren. Als Friezen die elkaar niet kennen elkaar ontmoeten en ze merken dat de ander Fries verstaat, praten ze meteen Fries. Bij Drenten gebeurt dat minder snel, ook al kunnen ze wel Drents. Wij Drenten mogen best wat trotser zijn op onze streektaal.”

De organisatie wil een brede doelgroep aanspreken met het festival over de Beiler paradijsvogel. „Het was een opvallende figuur. We denken dat dit evenement voor veel mensen interessant kan zijn”, zegt Drogt. „Of het een terugkerend festival wordt? Dat hangt af van hoe het wordt ontvangen.”

Kaarten zijn binnenkort te koop via deze website

Een initiatief van Stefanuskerk Beilen samen met Huus van de Taol.