“We mogen als kerk dan een kleine groep zijn in Midden-Drenthe, dit gebouw met de geloofsgeschiedenis bepaalt het gezicht van dit dorp”, aldus ds Magda Hazeleger zondagochtend tijdens de feestelijke heropening van de Stefanuskerk in Beilen. De Protestantse gemeente Beilen-Hijken-Hooghalen nam de kerk opnieuw als kerkgebouw in gebruik na de renovatie.
De restauratie van het gebouw was al enige tijd geleden afgerond en afgelopen voorjaar kreeg het orgel een flinke opknapbeurt. Reden voor een feestelijke, speciale dienst.

Voor de dienst, die om 10.00 uur begon, speelde Aaldert Oosterhuis op het gerestaureerde Van Oeckelen orgel met begeleiding van Henk Westerhof op trompet. De circa 300 kerkgangers werden ondertussen verwelkomd met koffie en gebak. De dienst stond onder leiding van één van de plaatselijke voorgangers, ds Magda Hazeleger. Er werd een speciale liturgie gevolgd voor de officiële opening van een nieuw kerkgebouw, waarbij diverse kerkelijke gebruiksvoorwerpen op een speciaal moment door de diakenen werden binnen gedragen. Na afloop werden de aanwezigen verrast met een prachtige rode tulp.

Ds Hazeleger had als thema gekozen: de kerk is open, maar waarom ook alweer? Tijdens de korte meditatie ging ze in op de historie van het gebouw en benadrukte dat deze kerk altijd beschikbaar zal blijven voor erediensten, rouw- en trouwdiensten zoals al eeuwenlang gebeurt. ,,De toren van deze kerk wijst al ruim 600 jaar naar boven”, aldus ds Hazeleger.

De Stefanuskerk is eigendom van de Protestantse gemeente Beilen. Na de restauratie is de kerk opnieuw ingericht en door de diverse opstellingen van stoelen en een podium (de kerkbanken zijn er bijna allemaal uit) geschikt gemaakt voor diverse gelegenheden, zoals concerten, lezingen, toneel. De kerk is hierdoor bereikbaar voor een veel groter publiek dan de kerkelijke gemeenschap.

Rechtbank

Ds Hazeleger: “De functie van deze kerk na de renovatie heeft wel wat weg van de functie die deze kerk rond 1500 had als dingspelkerk: een aanzienlijke rol voor andere activiteiten.” De Stefanuskerk deed bijvoorbeeld in de begintijd ook dienst als rechtbank.

De eredienst van 8 mei is voor belangstellenden terug te zien via www.kerkdienstgemist.nl.

 

Bron: Dvhn 8 mei 2022